Aflossingsvrije hypotheek

Een van de bekendste hypotheekvormen is de aflossingsvrije hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek heeft eind 2012 veel aandacht gekregen in de media. De politiek heeft namelijk besloten om de regelgeving aangaande de aflossingsvrije hypotheek aan te passen, wat tot een hoop commotie onder huiseigenaren heeft geleid. Alle aflossingsvrije hypotheken moeten voor 1 januari 2013 worden omgezet naar een andere hypotheekvorm, zoals een lineaire hypotheek of een spaarhypotheek, als huiseigenaren aanspraak willen blijven maken op hypotheekrenteaftrek. Mede dankzij de inspanningen van Vereniging Eigen Huis is deze deadline veranderd in 1 april 2013, voor de meeste mensen kwam de deadline van 1 januari namelijk te snel.

aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente aan de hypotheekverstrekker. Het eindbedrag van de hypotheek blijft onveranderd aangezien er geen aflossingen verschuldigd zijn. De aflossingsvrije hypotheek kan eigenlijk alleen worden afgelost door verkoop van de woning. De meeste hypotheekverstrekkers verstrekken geen hypotheek die groter is dan 75% van de executiewaarde van de woning. Dit kan oplopen tot een maximum van 100% van de executiewaarde. In de meeste gevallen is een flinke eigenbijdrage noodzakelijk om aan de prijs van de woning te kunnen voldoen.

De hypotheekverstrekker heeft bij verkoop van de woning altijd de zekerheid dat de woning bij verkoop voldoende oplevert om aan de hypotheekschuld te kunnen voldoen. De aflossingsvrije hypotheek is dan ook vorm van beperkte hypotheekverstrekking. De woning kan alleen worden verkocht als er niet kan worden voldaan aan de betalingsverplichtingen of bij overlijden.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • De aflossingsvrije hypotheek kent een maximale fiscale renteaftrek. Hiervan kunt u als huiseigenaar gedurende een periode van 30 jaar gebruik maken. Dit is een van de grootste pluspunten van de aflossingsvrije hypotheek. U bent geen aflossingen verschuldigd en betaalt alleen rente over de hoofdsom.
  • U heeft meer financiële middelen beschikbaar voor andere zaken als uw woning, omdat u bij een aflossingsvrije hypotheek geen aflossingen verschuldigd bent aan de hypotheekverstrekker.
  • Gedurende de complete looptijd van de hypotheek zijn zowel de bruto als netto maandlasten hetzelfde. De aflossingsvrije hypotheek jaagt u dus niet op onverwachte kosten, rente wijzigingen daar gelaten.
  • Tot voor kort konden huiseigenaren die geen behoefte hadden om tussentijds af te lossen en hun vermogen niet op wilden bouwen het beste kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek.
  • Doordat de hypotheekverstrekker vaak niet verder gaat dan een hypotheek ter waarde van 75% van de executiewaarde heeft u nooit een te hoge hypotheek. In het verleden zijn er echter uit concurrentie overwegingen toch uitzonderingen gemaakt.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

  • Bij een aflossingsvrije hypotheek vindt er geen vermogensopbouw plaats aangezien er geen sprake is van aflossingen en er alleen maar rente betaald wordt.
  • De financiële zekerheid voor uw naasten is bij een aflossingsvrije hypotheek minder aanwezig. Om dit te compenseren kan er een verzekering worden afgesloten, bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering.

Conclusie

De aflossingsvrije hypotheek brengt voor de hypotheeknemer de laagste maandlasten met zich mee. Er wordt alleen rente betaald, niet afgelost en er is geen sprake van vermogensopbouw. Bij verkoop van de woning of bij het overstappen naar een andere hypotheekvorm kan er onder de aflossingsvrije hypotheek worden uitgekomen.